COVID-19, cum să îl preveniți prin dezinfectarea corectă a casei

COVID-19, cum să îl preveniți prin dezinfectarea corectă a casei. Coronavirusul, alături de germenii gripali, devine tot mai îngrijorător.

Experții recomandă să luați măsuri suplimentare pentru a vă menține casa liberă de germeni. Nu numai pentru a preveni îmbolnăvirea, ci și pentru a împiedica răspândirea dacă cineva e deja bolnav.

Cercetările arată că acest virus se transmite, în general, atunci când o persoană infectată produce picături respiratorii care pot afecta pe cineva din apropiere, de obicei la mai puțin de 6 metri.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA și alte organizații au publicat linii directoare pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Este posibilă și o transmisie indirectă, în cazul în care virusul este depus pe o suprafață. Oamenii ating suprafața și apoi gura, nasul sau ochii. Să descoperim împreună mai multe informații utile în acest articol de blog.

COVID-19 nu este virusul de fiecare zi

Multă lume folosește șervețele dezinfectante pentru a curăța diverse suprafețe:

 • blaturile de bucătărie;
 • mânerele sertarelor;
 • mânerele altor aparate;
 • telefoanele;
 • telecomanda TV.

De asemenea, se pot dezinfecta volanul, pixurile și tastatura computerului. Pe tot parcursul zilei trebuie să vă spălați frecvent mâinile cu apă și săpun. Este o idee bună și folosirea unui dezinfectant pentru mâini.

Noi nu trebuie să facem toate acestea doar spre a preveni răspândirea coronavirusului. Urmăm rutina pentru a opri o serie de viruși, precum și agenți patogeni care transmit boli.

Rutina descrisă anterior reflectă măsurile preventive recomandate de CDC/OMS. CDC ne recomandă să amestecăm ¼ ceașcă de înălbitor pe bază de clor de uz casnic în 3 litri de apă rece.

De asemenea, aceștia recomandă utilizarea produselor care conțin “dezinfectant” pe etichetă și includ un număr de înregistrare EPA. Dezinfectanții trebuie să îndeplinească specificații guvernamentale pentru siguranță și eficacitate.

Unele produse (înălbitorul și produsele de curățat pe bază de înălbitor) și-au demonstrat eficacitatea contra virușilor similari cu COVID-19.

Oțetul alb este o alternativă care și-a demonstrat eficacitatea împotriva virusurilor similare cu COVID-19. Cuvintele cheie aici sunt: “virusuri similare”.

Înălbitorul, oțetul și alți dezinfectanți ucid germenii care provoacă răceli și gripă.

Cu toate acestea, nu există încă suficiente dovezi pentru a determina dacă sunt eficienți împotriva tulpinii COVID-19. Este probabil ca produsele să fie eficiente, dar companiile nu pot spune acest lucru în mod cert.

Cum protejați casa și familia împotriva COVID-19

Spălarea mâinilor și dezinfectarea articolelor de uz casnic, a suprafețelor și a dispozitivelor electronice sunt cele mai bune modalități de a ucide COVID-19 și germenii care cauzează alte boli.

De la igiena personală de bază până la utilizarea dezinfectanților există o mulțime de pași pe care îi puteți face pentru a vă proteja familia de boli.

1. Spălați-vă pe mâini

Se recomandă să vă spălați energic mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Ca măsură de precauție suplimentară utilizați produse de dezinfectare pentru mâini care conțin cel puțin 60% alcool.

Când vă spălați și vă dezinfectați frecvent mâinile ajutați la prevenirea răspândirii COVID-19.

2. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura

Mâinile dvs. și ale familiei dvs. ating multe suprafețe pe tot parcursul zilei. Să luați germeni și virusuri este inevitabil. Când mâinile se contaminează, ele pot transfera virusul prin ochi, nas sau gură.

Din acele puncte de intrare virusul poate pătrunde în corpul tău și te poate îmbolnăvi.

3. Curățați și dezinfectați des suprafețele

Pentru curățarea suprafețelor, puteți utiliza produse de curățenie ce conțin dezinfectanți. Un dezinfectant care poate face și curat ucide germenii în același timp.

Puteți utiliza dezinfectanții pentru majoritatea suprafețelor din bucătărie, baie și de peste tot din casă.

4. Dezinfectați în mod corect

Înainte de dezinfectare e important să curățați murdăria sau resturile de pe suprafețe. În acest mod, puteți beneficia de cea mai mare protecție a dezinfectantului. Urmați instrucțiunile pentru dezinfectantul pe care îl alegeți pentru a elimina cei mai mulți germeni.

Toți dezinfectanții necesită o anumită perioadă de acțiune pentru eficiență crescută.

Unii dezinfectanți au nevoie de până la zece minute pentru a ucide germenii obișnuiți. Asta înseamnă că trebuie să păstrați suprafața umedă cu dezinfectant pe toată durata timpului recomandat. Pentru a menține suprafețele umede suficient de mult timp poate fi necesar să aplicați din nou soluția.

Suprafețele atinse în mod obișnuit (telefoane, mânerele ușilor, întrerupătoarele) trebuie abordate cu atenție. Nu este sigur cât timp poate rezista coronavirusul pe suprafețe. Se recomandă dezinfectarea frecventă a acestor zone.

Electrocasnicele pot ajuta la combaterea COVID-19

Unele mașini de spălat au facilități de igienizare. Utilizarea acestor setări împreună cu detergent, înălbitor și peroxid poate distruge germenii. Uscarea rufelor pe ciclul fierbinte al uscătorului timp de 45 de minute e eficientă împotriva anumitor virusuri și germeni.

Mașinile de spălat vase cu ciclu de igienizare trebuie să îndeplinească standardele NSF International. Acesta este un grup de protecție al consumatorilor la nivel mondial.

Mașinile de spălat vase certificate trebuie să obțină o reducere minimă de 99,999% a bacteriilor. Dacă aveți o mașină de spălat vase igienizantă puteți dezinfecta bolurile animalelor de companie, jucăriile copiilor și multe altele.

Purificatoarele de aer de uz casnic pot ajuta, dar nu ar trebui să înlocuiască curățarea și igienizarea completă. Unele purificatoare folosesc lumina ultravioletă, care s-a dovedit că ucide germenii.

Cu toate acestea, eficiența poate varia în funcție de model. În timp ce unele purificatoare și filtre de aer promovează capacitatea de a captura bacterii și alergeni obișnuiți, nu ucid neapărat germenii și virusurile.

Un produs de curățat cu abur e o soluție bună pentru curățarea și dezinfectarea lucrurilor pe care nu le puteți spăla în mașina de spălat. Aburul poate ucide 99,9% din acarienii, germenii și bacteriile de pe diverse suprafețe.

Inclusiv germenii periculoși precum salmonella, bacteriile stafilococice și E. coli. De asemenea, produsele de curățat cu abur îndepărtează murdăria și petele de pe covoare, tapițerii, draperii și alte țesături.

Folosiți o rutină de dezinfectare pentru a combate COVID-19

Dezinfectarea zilnică pentru prevenirea coronavirusului

În bucătărie:

 • curățați și dezinfectați blaturile, feroneria pentru chiuvetă, mânerele dulapurilor și ale altor aparate casnice;
 • folosiți cârpe de vase pe care le puteți spăla pe ciclul fierbinte. Înlocuiți prosoapele în fiecare zi;
 • curățați scurgerile, astfel încât să nu atragă mai multe bacterii;
 • goliți coșul de gunoi zilnic și pulverizați recipientele cu dezinfectant de fiecare dată.

În baie:

 • curățați și dezinfectați robinetul și mânerele din baie;
 • goliți coșul de gunoi și dezinfectați-l;
 • dezinfectați toaleta și spălați butoanele cu șervețele dezinfectante sau igienizante;
 • nu folosiți prosoapele de prea multe ori pentru a preveni dezvoltarea microbilor și bacteriilor;

Dezinfectarea săptămânală pentru prevenirea coronavirusului

În bucătărie:

 • spălați filtrele pentru chiuveta din bucătărie în mașina de spălat vase;
 • scoateți și spălați manual cuptorul și butoanele;
 • curățați și dezinfectați chiuveta.

În baie:

 • spălați suportul periuțelor de dinți și periuțele de dinți și dezinfectați-le;
 • curățați și dezinfectați-vă cada și dușul, inclusiv ușile și mânerele dușului. Dacă aveți o perdea de duș care se poate spăla cu mașina, puneți-o în mașina de spălat.

Alte camere:

 • spălați așternutul în apă fierbinte. Nu scuturați păturile și cearșafurile înainte de spălare pentru a minimiza răspândirea prafului și a germenilor;
 • spălați pardoselile și aspirați covoarele;
 • dezinfectați perifericele computerului, întrerupătoarele de lumină, telefoanele mobile și telecomenzile;
 • asigurați-vă că opriți orice echipament electronic înainte de curățare sau dezinfectare.

Sunteți în căutarea unor servicii SEO sau pentru optimizare campanii AdWords? Vă invităm să intrați în contact cu noi pentru a descoperi înreaga gamă de servicii SEO și mentenanță!

Leave a Comment