Apache Gzip (mod_deflate)

Apache Gzip (mod_deflate)

Apache Gzip (mod_deflate) – performanta unui website, tine si de optimizarea la nivel de server. In acest articol vom invata cum sa activam “mod_deflate”,  care ne ajuta la compresarea continutului si in special la compresia Gzip, a imaginilor (optimizarea SEO on-page).

Daca ati optat pentru un VPS, sau ati cumparat un server dedicat, compania de hosting nu va optimizeaza serverul. In Internet, exista website-uri care testeaza daca  Apache Gzip (mod_deflate), este activ pe serverul nostru –  https://checkgzipcompression.com/.

Daca aveti acces la WHM, atunci puteti activa Apache Gzip (mod_deflate), pentru toti utilizatorii. Apache mod_deflate, este responsabil cu filtrele de iesire de pe server, care ar trebui sa trimita in retea continutul compresat pentru o incarcare mai rapida in browser.

Iata care sunt pasii pentru activarea compresiei la nivel de server:

Conectarea la WHM, in casuta din stanga-sus, scrieti “apache”. Din optiunile afisate alegeti Service Configuration si click pe Apache Configuration si veti vedea cateva subtitluri, printre care si “Include Editor”.

Aici va trebui sa cautam “Pre VirtualHost Include” si sa selectam “All Versions”. Dupa selectarea acestei optiuni, se va deschide o casuta in care va trebui sa adaugam cateva coduri.

<IfModule mod_deflate.c>
# Filtre de Optimizare
SetOutputFilter DEFLATE
<IfModule mod_setenvif.c>
# Netscape 4.x are cateva probleme…
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html

# Netscape 4.06-4.08 are ceva probleme
BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip

# MSIE masquerades de la Netscape si el cu ceva probleme
BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

# Imagini
SetEnvIfNoCase Request_URI .(?:gif|jpe?g|png)$ no-gzip dont-vary
</IfModule>

<IfModule mod_headers.c>
# Optiuni proxy pentru continut
Header append Vary User-Agent env=!dont-vary
</IfModule>
</IfModule>

Avantaje Apache Gzip (mod_deflate)

Inainte de adaugarea codurilor respective, puteti face un test cu PageSpeed Insights, de la Google. Dupa adaugarea codurilor si restartarea Apache, mai faceti un test si veti vedea diferenta la procentul de optimizare SEO on-page.

Leave a Comment