Optimizarea Imaginilor

Optimizarea Imaginilor

Optimizarea Imaginilor – la ora actuala conteaza foarte mult viteza de incarcare in browser, pentru orice model de website. In majoritatea testelor SEO, oferite in mod gratuit pe diverse website-uri, se afiseaza procentul de optimizare SEO si in functie de imagini. Daca veti face un test cu Google PageSpeed Insights, veti vedea ca procentul dat de Google, se refera si la optimizarea imaginilor. Daca respectam cerintele Google, in legatura cu optimizarea imaginilor, procentul de optimizare va creste semnificativ. Orice persoana care acceseaza un website, doreste ca timpul de incarcare sa fie foarte scurt dar daca imaginile nu sunt optimizate, website-ul se va incarca foarte greu.

Cu mai bine de 18 ani in urma, nu se discuta despre optimizarea imaginilor, foloseam imagini .gif, care erau foarte mari, imagini .png, in locuri unde se puteau folosi foarte bine si .jpg, sau FLASH-uri, de dimensiuni mari. O data cu aparitia dispozitivelor mobile, webmasterii au fost fortati sa modifice structura unui website pentru o incarcare mai rapida in browser.

Folosirea unor CMS-uri, precum WordPress, Joomla, Magento, CS_CART, Opencart, etc., ne dau posibilitatea la nivel de coding, sa optimizam imaginile in mod automat. Sa presupunem ca avem un website cu o latime de 1270 PX si incarcam imagini pentru un anumit articol sau pagina la dimensiuni de peste 1920 PX, sau peste 2500 PX. Imaginile respective ar trebui sa fie micsorate in mod automat de catre CMS-ul folosit, altfel website-ul nostru se va incarca foarte greu.

Redimensionarea imaginilor la o cota apropiata de dimensiunea website-ului, ne ajuta foarte mult dar si asa, imaginile trebuiesc optimizate cu unelte profesionale. Google PageSpeed Insights, ne ofera posibilitatea de a descarca imaginile din website-ul nostru, optimizate insa, va trebui sa faceti ceva teste inainte de utilizarea imaginilor date de Google. Indicat este sa folosim imagini .jpg si daca este necesar, putem folosi si imagini.png, dar de dimensiuni mici – cum ar fi imaginile pentru logo, iconite, etc.

Utilizarea imaginilor .svg

Imaginile SVG, folosesc o tehnologie de codificare in pagina si este nevoie de cineva cu experienta sa faca acest lucru. Noi nu folosim astfel de imagini pentru ca in codul sursa, imaginile SVG, au blocuri de cod foarte mari si nu ne avantajeaza. Imaginile SVG, nu se incarca in toate browserele si in special in browserele vechi.

Optimizarea Imaginilor si Dispozitivele Mobile

Internetul pe dispozitivele mobile este destul de limitat si viteza de incarcare in browser a unui website, oricum dureaza destul de mult. In cazul in care folosim imagini mari si neoptimizate, incarcarea website-ului nostru va dura foarte mult si vizitatorii pot renunta sa viziteze site-ul nostru. In concluzie:

  • Nu folositi imagini SVG
  • Nu folositi imagini .gif
  • Nu folositi imagini .png, decat la dimensiuni mici
  • Redimensionati imaginile dupa latimea website-ului
  • Asigurati-va ca imaginile sunt optimizate

Leave a Comment